Written by 5:52 pop Grafično oblikovanje Views: 37

Zgodovina vizitk

Zgodovina vizitk

Vizitka je pogosto nekaj, kar se nahaja na zadnjem koncu denarnice ali v žepu. Vizitka je majhen in nepomemben kos papirja, ki je del vsakodnevnih srečanj z ljudmi, in le redko ima večjo vrednost od svoje nominalne vrednosti. Vendar pa imajo te kartice dolgo zgodovino in razvoj, ki se ga mnogi med nami ne zavedajo.

Evropa 17. stoletja
Vizitke so se začele uporabljati v 17. stoletju v Evropi, kjer so jih uporabljali za napovedovanje prihoda premožnih ali aristokratskih oseb v njihovo mesto ali celo na njihov dom. Po obliki in velikosti so bile podobne igralnim kartam in so do sredine stoletja postale stalnica elite. Sčasoma so postale kartice gravirane z zlatom in zanimivimi pisavami, v 19. stoletju pa so bile kartice obvezna oprema za vsakogar, ki je bil takrat v srednjem razredu. Hiše so imele celo bogato okrašene pladnje za kartice, v katerih so obiskovalci lahko pustili svojo kartico.

19. stoletje
V 18. in 19. stoletju je te “družabne kartice” vsaka dama vzela ob prvem obisku hiše. Ljudem so pladenj za kartice ponudili ob odprtju vhodnih vrat in v skladu z etiketo so morali vanj položiti svojo kartico. To izkaznico so nato izročili gospodinji, ki jo je pregledala – v marsičem je ustvarila prvi vtis o osebi.

Freud Vizitka (1856-1939) Avstrijski nevrolog
Ko je druga oseba na hodniku čakala na tiste, ki jih je prišla obiskat, bi bilo neslišano, da bi pogledala na druge kartice. Kartice s prepognjenimi vogali so bile predstavljene osebno, kartice, prepognjene na sredini, pa so nakazovale, da je bil klic namenjen vsem družinskim članom. Pogosto je bil na kartici tudi napis P/F za čestitko, P/C za sožalni klic.

Za razliko od vljudnostne družbe so se te kartice v Združenem kraljestvu uporabljale tudi v trgovinske namene. Te kartice so bile razdeljene pred ali po opravljenem delu in so vsebovale zemljevide za vzpostavitev stika z osebo. Prvotno so bile izdelane z lesnimi stiskalnicami, po nastanku litografije leta 1830 pa so bile izdelane z litografijo.

Formalnost
Učinki industrijske revolucije so povzročili zmanjšanje formalnosti v svetu. Izmenjava kontaktnih podatkov je postala bistvena, vizitka in trgovska izkaznica pa sta se združili in se podeljevali ob manj formalnih priložnostih. Višji razred je še vedno čutil odpor do njihove uporabe ob neformalnih priložnostih, vendar so se v ZDA zelo razširile. Njihova razširjena uporaba je pogosto povzročila dvigovanje nosu, ko jo je ameriški poslovnež predložil na domu višjega razreda v Združenem kraljestvu.

Sodobni čas
Čas je razkrojil večino etikete v zvezi z vizitkami, vendar so pravila še vedno veljavna.

Te dni morajo kartice vsebovati ime imetnika kartice, njegov naziv, podjetje, njegovo lokacijo in ustrezne kontaktne podatke, kot so naslov, elektronska pošta, telefon in vse drugo, kar se vam zdi potrebno dodati. Kartice so običajno natisnjene s črnim črnilom na belem papirju, čeprav se to razlikuje glede na državo.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Last modified: 30 januarja, 2022

Close