Written by 11:29 dop Spletno oblikovanje Views: 6

Zgodovina spletnega oblikovanja

Zgodovina spletnega oblikovanja

Svetovni splet ni pojem iz starih časov, zato zgodovina ni obsežna. Prva spletna stran sega v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so bile naložene prve spletne strani. V nadaljevanju si na kratko oglejte vsa pomembna obdobja, skozi katera je od takrat šlo oblikovanje spletnih strani.

Prvi brskalnik
Prva spletna stran, ki je bila naložena na splet, je bila osnutek načrtov za prihodnost. Stran je bila dolgočasna, vendar je bil takrat to nov koncept, zato so ljudje pokazali zanimanje. Do te strani je bilo mogoče dostopati prek brskalnika Mosaic, ki je bil svetu predstavljen v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Program je bil brezplačen in je ljudem omogočal dostop do interneta. Sprva je brskalnik temeljil na sistemu Unix, pozneje pa so bile predstavljene tudi različice za Windows in Mac. Takoj zatem so bili izdani še drugi brskalniki, kot so Cello Browser, Netscape Navigator ter začetni različici brskalnikov Opera in Internet Explorer. To je bilo leta 1995.

Razvoj HTML
HTML se je za oblikovanje spletnih strani uporabljal že od začetkov in takrat je bil edini jezik za kodiranje. Razvijalci niso imeli veliko prilagodljivosti in ustvarjene spletne strani so bile omejene le na besedila, tabele in nekaj grafike. Takratni jezik HTML je uporabljal tudi oznake, nekatere med njimi lahko vidimo še danes, kot so oznake h1 do h6 in sidrne oznake.

Doba JavaScript in CSS
S časom se je razvijal tudi HTML in leta 1995 je bila izdana tretja generacija HTML. Za razliko od začetnih dni je bilo zdaj mogoče slogovne liste uporabljati tudi za oblikovanje, zato je bilo na voljo več možnosti za izbiro grafike, vzorcev in barv. Kmalu zatem je bil uveden Flash, ki je omogočil dinamično oblikovanje spletnih strani.

JavaScript je bil prvič predstavljen 19. avgusta 1995 z imenom Mocha. Na začetku je bil sprejet z odporom, pozneje pa je zmanjšal statične spletne strani in jih naredil bolj dinamične. JavaScript v kombinaciji s CSSS je korenito spremenil oblikovanje spletnih strani.

Peta generacija HTML
Današnja spletna mesta se razlikujejo od tistih, ki so bila razvita leta 1995. Veljajo namreč za peto različico HTML, ki je bila uvedena, da bi odpravila vse napake prejšnjih različic. HTML 5 je poskus opredelitve jezika za sintaksi HTML in XHTML. Dodanih je bilo veliko novih funkcij, kot so vsebina SVG, zvok, video in platno. Na spletne strani je mogoče vključiti več večpredstavnostnih vsebin brez dodatnih vtičnikov. Za izboljšanje vsebine na posamezni strani je mogoče uporabiti tudi elemente, kot sta naslov in razdelek.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Last modified: 30 januarja, 2022

Close