Written by 7:10 dop Grafično oblikovanje Views: 65

Zgodovina grafičnega oblikovanja

Zgodovina grafičnega oblikovanja

Najprej opredelimo, kaj je grafično oblikovanje. Izraz “grafično oblikovanje” je širok in se pogosto uporablja za kategorizacijo različnih področij oblikovanja, vključno z digitalnim in spletnim oblikovanjem. Tradicionalno grafično oblikovanje pa je oblikovanje tiskovin, kot so plakati, naslovnice knjig, oblikovanje revij, oglasi, oblikovanje embalaže ter oblikovanje logotipov in blagovnih znamk.

V bistvu kot grafični oblikovalec prevzamete vizualne vsebine, kot so ilustracije ali fotografije, in jih združite s tipografijo, da posredujete sporočilo. Ključ je komunikacija. Od kod izvira grafično oblikovanje in kako se je razvijalo skozi čas?

Prolog o grafičnem oblikovanju
Preden se lotimo posameznih umetniških in oblikovalskih gibanj, ki so imela ključno vlogo pri vizualnem slogu grafičnega oblikovanja, kot ga poznamo, začnimo z najzgodnejšo obliko vizualnega in pisnega jezika ter načinom razširjanja sporočila z izumom tiska.

Prvi znaki vizualne komunikacije

Zgodovinarji začetke grafičnega oblikovanja povezujejo z zgodnjimi jamskimi poslikavami iz obdobja približno 38.000 let pred našim štetjem. S temi zgodnjimi oblikami jamskih slik so se ljudje sporazumevali iz generacije v generacijo.

Vsebine na teh jamskih slikah so večinoma predstavljale živali, odtise rok, orožje in druge reference na lov. Čeprav ni jasno, kaj so si ljudje sporočali, je očitno, da so se sporazumevali vizualno.

Začetek vizualnega jezika
Naslednji razvoj grafičnega oblikovanja je jezik in vizualna predstavitev z abecedo. Za izum pisave so zaslužni Sumerci, in sicer približno 3300 do 3000 let pred našim štetjem. Te zgodnje oblike pisave so bile piktografije, simboli, ki so predstavljali predmete. Že zdaj lahko vidite zgodnje oblike grafičnega oblikovanja.

Izum tiskanja
Grafičnega oblikovanja seveda ne moremo imeti brez izuma tiskanja. Kitajska je že leta 200 n. št. uporabljala tisk na lesene plošče za odtiskovanje vzorcev na svilena oblačila in sčasoma na papir. Leta 1040 je Bi Sheng iz porcelana izumil prvi tiskarski stroj za tiskanje gibljivih črk na svetu.

Johannes Gutenberg je leta 1439 v Evropo prinesel gibljive tiskarske črke in tako v zahodno kulturo uvedel množično komunikacijo. Z Gutenbergovim tiskarskim strojem sta se literatura in pismenost razširili na množice ter postali cenovno ugodni in dostopni. Ljudem se ni bilo več treba zanašati na dolge znanstvene reprodukcije knjig. Gutenbergov tisk je odprl pot za bolj komercialno uporabo oblikovanja, kar je pripeljalo do obdobja grafičnega oblikovanja, kot ga poznamo danes.

Kako je industrijska revolucija razvila grafično oblikovanje
Industrijska revolucija, obdobje od približno 1760 do 1840, je uvedla nove tehnologije za povečanje učinkovitosti in proizvodnje proizvodnih procesov, kot je litografija.

Litografija je način tiskanja, ki vključuje tiskanje s črnilom na kamnito ali kovinsko površino in prenos na list papirja. Sčasoma se je iz tega razvila kromolitografija, ki je preprosto litografija, vendar z barvami.

Prva agencija za grafično oblikovanje
Wiener Werkstätte (v prevodu Dunajska delavnica) so leta 1903 ustanovili slikar Koloman Moser, arhitekt Josef Hoffmann in mecen Fritz Waerndorfer.
Werkstätte je združevala arhitekte, umetnike in oblikovalce, ki so se ukvarjali s keramiko, modo, srebrom, pohištvom in grafiko. Veljajo za pionirje modernega oblikovanja in zgodnji vpliv na sloge, kot sta Bauhaus in Art Deco. Kot ena prvih skupin profesionalnih umetnikov, ki so sodelovali skupaj, so vplivali na oblikovalske standarde za naslednje generacije.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Last modified: 17 februarja, 2022

Close