Sodobna umetnost

Sodobna umetnost je umetnost današnjega časa, ki je nastala v drugi polovici 20. stoletja ali v 21. stoletju. Sodobni umetniki ustvarjajo v svetu, ki je pod globalnim vplivom, kulturno raznolik in tehnološko napreden. Njihova umetnost je dinamična kombinacija materialov, metod, konceptov in tem, ki nadaljuje preizkušanje meja, ki se je že dodobra razvilo v 20. stoletju. Raznoliko in eklektično sodobno umetnost kot celoto odlikuje prav pomanjkanje enotnega organizacijskega načela, ideologije ali “-izma”. Sodobna umetnost je del kulturnega dialoga, ki zadeva širše kontekstualne okvire, kot so osebna in kulturna identiteta, družina, skupnost in nacionalnost.

Graphica.si predstavlja klasične, tradicionalne sodobne umetnike, običajno iz žanrov realizma, nadrealizma, figurativne in fantazijske umetnosti.

Klasična umetnost

Razprava o digitalni in tradicionalni umetnosti se bo verjetno nadaljevala še vrsto let. Svet digitalne umetnosti se je eksponentno razširil, saj se vse več umetnikov odloča za digitalno ustvarjanje. Zgodovina umetnosti je polna neštetih dosežkov na področju tehnike in tehnologije. Od prvih barv, ustvarjenih iz mletih kamnitih pigmentov, do sodobnih digitalnih tehnik – inovacije so ime igre. Tradicionalno slikarstvo zahteva uporabo fizičnih medijev in orodij, medtem ko digitalni umetniki s pomočjo tehnologije posnemajo te učinke ter ustvarjajo nove. 

Bistvena razlika med digitalno umetnostjo in klasično umetnostjo je njeno ustvarjanje. Digitalna umetnost je sestavljena iz oblik, barv in tekstur, ki so pogosto narejene na računalniškem zaslonu in natisnjene. Klasična umetnost je lahko sestavljena iz več kot le oblik in barv, na primer iz barv, svinčnikov in različnih vrst papirja.

Tradicionalna umetnost
Tradicionalna umetnost ima v primerjavi z digitalnimi mediji številne prednosti in slabosti. Mnogi verjamejo, da lahko s praktičnim delom v svoje delo vnesete več svoje duše in tako ustvarite bolj otipljivo in zanimivo izkušnjo za gledalca. Ustvarjanje fizične umetnosti izboljšuje koordinacijo rok in oči ter razvija motorične sposobnosti. Žal je tradicionalna umetnost pogosto dražja od digitalnih medijev, saj je treba ves čas nadomeščati potrebščine.

Tradicionalna umetnost velja tudi za bolj edinstveno kot digitalni mediji. Vsako umetniško delo je popolnoma enkratno, zaradi česar mnogi menijo, da imajo tradicionalna umetniška dela večjo vrednost, tako denarno kot duhovno. Tradicionalna umetniška dela vključujejo številne medije, kot so kiparstvo, slikarstvo, šivanje, tiskanje in še veliko več. Tako lahko ustvarjate in eksperimentirate s tradicionalnimi umetniškimi mediji ter ustvarjate oblike, ki so edinstvene.

Digitalna umetnost
Tako kot tradicionalne oblike umetnosti ima tudi digitalna umetnost svoje prednosti in slabosti. Številne prednosti digitalnih oblik umetnosti so povezane z dostopnostjo, priročnostjo in eksperimentiranjem. Digitalni umetniški mediji omogočajo, da z eno napravo združite učinke številnih fizičnih medijev. Čeprav naprave za risanje na začetku morda niso posebej dostopne, se sčasoma izplačajo.

Digitalne tehnologije so tudi bolj priročne in prenosne. Skoraj povsod lahko s seboj nosite celoten kovček z umetniškimi pripomočki in vedno boste pripravljeni na ustvarjanje. Prav tako lahko svoje stvaritve zlahka razmnožujete in delite. Vendar so digitalne tehnologije mnogim umetnikom neznane, zato lahko proces učenja traja nekaj časa.

Predstavitev sodobnih umetnikov
Giuliano Boscaini akvarelna umetnost

Giuliano Boscaini

Giuliano Boscaini se je rodil leta 1958 v Turatu v Italiji. Kmalu je začel delati na področju oglaševalske grafike do leta 1986, ko se je odločil postati samostojni strokovnjak v tem sektorju in v svoj portfelj pridobil vodilna podjetja na nacionalnem ozemlju. Njegova strast, odnos in fantazija pri risanju so ga kmalu pripeljali do tega, da se je začel ukvarjati z umetnostjo, pri čemer je pokazal prednost krajinskemu slikarstvu, upodobljenemu v oljni tehniki.

Vladimir Volegov umetniška dela

Vladimir Volegov

Vladimir se je rodil 19. decembra 1957 v mestu Habarovsk. Ko je bil star dve leti, je mati zapustila očeta, vzela sina in se preselila v Sverdlovsk (nekdanji Jekaterinburg). Od takrat se je družina pogosto selila iz enega kraja v drugega. Mati je želela, da bi Vladimir postal zdravnik, on pa je imel močno izraženo željo po slikanju. Bil je izredno marljiv in pozoren. V šoli so ga učitelji pogosto prosili za pomoč pri ustvarjanju vizualnih pripomočkov, pri 13 letih pa si je prislužil prvi denar za risbo slogana Naj živi prvi maj!

Lin Ching Che akvarelna umetnost

Lin Ching Che

Lin Ching Che ( 林經哲 ), je umetnik akvarela, član tajvanskega mednarodnega združenja akvarela, polnopravni član kitajskega azijsko-pacifiškega združenja akvarela, ki je diplomiral na Inštitutu za likovno umetnost Tajvanske likovne univerze. Prejel je številne nacionalne in mednarodne nagrade ter bil povabljen na razstave na Kitajskem, v Združenih državah Amerike, na Japonskem, v Južni Koreji, Hongkongu, na Tajskem in v Avstraliji. Njegova dela so v zbirkah podjetij, vladnih organizacij in številnih zasebnikov.

Predstavitev sodobnih umetnikov