Written by 8:50 dop Grafično oblikovanje Views: 59

Harmonija v oblikovanju

Harmonija v oblikovanju

Vizualna harmonija v bistvu pomeni povezanost ali skladnost elementov v vaši zasnovi, tako estetsko kot tematsko.

Vizualno harmonijo dosežemo z ravnovesjem med enotnostjo in raznolikostjo. To lahko pomeni izbiro dopolnilnih ali analognih barvnih shem za doseganje barvne harmonije ali izbiro pisav, ki so skladne ali kontrastne, vendar ne nasprotujoče si. Skupna značilnost elementov je lahko tekstura, vzorci, barva, oblika ali velikost.

Harmonija v umetnosti na splošno je dosežena, ko so elementi umetnine združeni na enoten način. Nekateri elementi se lahko ponavljajo, vendar so še vedno videti in čutiti, kot da se povezujejo v celoto. Harmonija vsekakor ni monotonija, vendar tudi ne kaos. Je popoln par med obema.

Harmonija se izraža na več načinov. Harmonijo v umetnosti lahko dosežete z uporabo barv kot sredstva, pa tudi z znaki, ki jih ustvarjate, in oblikami, ki jih slikate.

Barvna harmonija v umetnosti
Moč in privlačnost barv je tisto, kar mnoge umetnike prvič pritegne k slikarskemu stojalu. Vendar pa barva prinaša tudi svojevrstne zaplete. Obstajajo številne barvne teorije o ustvarjanju harmonične barve.

Ena od njih je uporaba komplementarnih barv. Druga je uporaba deljenih komplementarnih barv, pri kateri se uporabi spremljevalna barva komplementarne barve. Na primer: rumena z modro-vijolično in vijolično-rdečo barvo. Drugi slikarji ustvarjajo harmonijo v umetnosti z analognimi barvnimi shemami, ki vključujejo barve, ki so si na barvnem kolesu v neposredni bližini (v nasprotju z nasprotnimi).

Drug način za zagotavljanje barvne harmonije je, da si zapomnite, da je vrednost skoraj pomembnejša od barve. Ne glede na to, ali so barve na sliki uporabljene subtilno ali drzno, morajo biti v skupnem odnosu, ki se pogosto vzpostavi s podobnimi barvnimi vrednostmi. V nasprotnem primeru so videti nenaravne.

Harmonija v oblikovanju
Harmonija je opredeljena kot kombinacija sočasno zvenečih glasbenih not, ki tvorijo akorde ali akordne stopnje, ki imajo prijeten učinek. Pri oblikovanju se občutek harmonije doseže, ko veliko različnih elementov sodeluje in ustvari prijetno rešitev. Mnogi oblikovalci zamenjujejo enotnost za harmonijo. Barbershop kvartet poje v popolni harmoniji, vendar ne zato, ker bi vsi peli enake note. Zvok ustvarja hkratno združevanje različnih not. Enako velja za oblikovanje.

Ponavljanje popolnoma enakega elementa ne ustvarja nujno harmonije. Cilj je ustvariti rešitev, ki daje občutek, da so različni elementi iz iste družine, kot bratje in sestre, ne pa kloni. Obstaja več načinov za ustvarjanje harmonije pri oblikovanju. Glavno orodje pri vsakem pristopu je ponavljanje oblik. Vizualna harmonija – Učinkovita vizualna komunikacija ni naključen pojav, temveč rezultat resnega namena oblikovalca, da uravnoteži vse vidike oblikovanja. To pogosto dosežemo s skrbno uporabo proporcev.

V grafičnem oblikovanju poznamo tri vrste oblik: mehanske, organske in abstraktne. Mehanske oblike so običajno geometrijske z natančnimi robovi in vogali. Uporabljajo se za dodajanje strukture in stabilnosti oblikovanju. Organske oblike v oblikovanju so oblike, ki odražajo naravni svet. Imajo lahko teksturo ali zaobljene robove, s čimer ustvarijo naraven videz in občutek. Abstraktne oblike so nepravilne oblike, ki se lahko uporabljajo za dodajanje simbolike ali raznolikosti oblikovanju.

Harmonija ustvarja občutek enotnosti in celovitosti oblikovanja. Brez harmonije je oblikovanje videti razdrobljeno in zmedeno. Ker je namen oblikovanja vizualno posredovanje sporočila, je harmonija bistvenega pomena.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Last modified: 29 januarja, 2023

Close